AllSight Malaysia Logo

Taman Tema Cameron Highlands Dibantah Umum

Meliputi kawasan lembah seluas 24 hektar dengan ketinggian 220 meter
Bantah Taman Tema Cameron Highlands

Pada 2 Ogos 2021, Sim Leisure Group (Sim Leisure) mendedahkan rancangan membina taman tema ESCAPE di Cameron Highlands, Pahang melalui video promosi yang disiarkan pada YouTube bertajuk “ESCAPE Cameron Highlands Concept Video [Promo]”. Projek tersebut melibatkan pelaburan melebihi RM100 juta dalam tempoh 10 tahun, dan dijangka siap pembinaan pada tahun 2023.

Namun begitu, berita mengenai projek pembinaan taman tema tersebut tidak disambut oleh masyarakat umum. Sebelum itu juga, Tengku Hassanal Alam Shah (Tengku Mahkota Pahang) menyatakan Baginda mengambil berat dan akan sentiasa memantau usaha yang dijalankan oleh Kerajaan Negeri Pahang untuk memastikan alam sekitar di Pahang sentiasa terjaga.

Pembinaan taman tema tersebut juga dianggarkan meliputi kawasan lembah seluas 24 hektar dengan ketinggian 220 meter, dan dijangka menarik sebanyak 200,000 pengunjung pada tahun pertama pembukaan. Sebelum ini, Sim Leisure telah membangunkan taman tema ESCAPE di Pulau Pinang dan Petaling Jaya. Sim Choo Kheng, pengasas dan Ketua Pegawai Operasi Sim Leisure, telah menyatakan “ESCAPE Cameron Highlands akan menggunakan pendekatan minimalis khas untuk pembinaan, gangguan minimum terhadap alam penanaman pokok, penggunaan tenaga minimum, penuaian air hujan, dan banyak inisiatif kitar semula,”

Apabila ditanya mengenai keputusannya, Choo Kheng menjelaskan “Cameron Highlands pastinya lebih dari sekadar cuaca, penanaman sayur-sayuran dan strawberi yang segar dan bagus. Ia berpotensi besar untuk menjadi destinasi mesra keluarga kelas dunia,”.

Tanda pagar #SaveCameronHighlands telah menjadi topik yang sedang tren di laman Twitter. “Cameron Highlands mendapat tarikan mereka sendiri! Pastikan ia hijau dan lestari. Kami tidak memerlukan taman tema itu!” mengadu pengguna akaun Twitter Adzrool Asri“(Projek) ini boleh menyebabkan tanah runtuh dan ekosistem yang tidak seimbang. Cameron Highlands sendiri telah menarik banyak pelancong kerana penanaman strawberi, cuaca dan banyak lagi, jadi hentikan projek ini.” tulis @r4inyn1ghts dengan kecewa. “Saya tinggal di Cameron (Highlands) sejak saya kecil, saya tidak pernah bosan tinggal di sini, walaupun sebilangan akan mengatakan “cameron bukan ada apa pun” tetapi saya suka semua sifat di sini. Jadi sila tinggalkan Cameron Highlands seperti adanya.” memohon penduduk @wnzhfrna.

Tambahan pula, petisyen telah dilancarkan pada laman web change.org oleh penduduk Cameron Highlands, mendesak Kerajaan Negeri Pahang serta Jabatan Alam Sekitar agar menghentikan projek pembinaan taman tema ESCAPE di Cameron Highlands, disebabkan pembangunan ini memerlukan penebangan hutan secara besar-besaran yang mempengaruhi ekosistem semula jadi di kawasan tersebut.

Pada masa penulisan, petisyen yang mempunyai matlamat 50,000 tanda tangan telah mengumpulkan sebanyak 41,159 tanda tangan dari anggota masyarakat.

Featured Image Origin: Christopher HarriotFlickr

Under Modifications Allowed license

Cookie Consent with Real Cookie Banner