AllSight Malaysia Logo

Merdeka: Erti Kebebasan Pada Zaman Kini

Kita mempunyai kuasa untuk bebas.
Merdeka 64 - ASM

Malam 30 Ogos 1957. Kerumunan 20,000 orang berkumpul di ruang luas Dataran Merdeka. Kegelapan sepi yang tenang menyelubungi warga negara. Perdana Menteri pertama negara, Tunku Abdul Rahman tiba di dataran tersebut dan menyertai anggota bahagian pemuda Parti Perikatan untuk menyaksikan hari paling bersejarah di Dataran Merdeka pada pukul 11.58 malam.

Dua minit berlalu dan lampu terang memenuhi persekitaran ketika Bendera Union Jack kemudian diturunkan. Perasaan teruja tiba-tiba menimpa orang ramai ketika mereka ditimpa dengan kesedaran. Kesedaran bahawa ini – ini adalah kebebasan.

Inilah saat di mana rakyat Malaysia dapat bebas. Walaupun begitu, hanya ketika Bendera Malaya yang baru dinaikkan, hanya ketika lagu kebangsaan Negaraku dimainkan, rakyat dilepaskan daripada beban diperangkap oleh penjajah asing sejak sekian lama.

Tarikh yang dicatat dalam sejarah negara kita merupakan 31 Ogos 1957 – saat di mana rakyat Malaysia benar-benar diperkenalkan kepada erti kemerdekaan.

Merdeka di 2021

Beberapa hari, bulan, tahun dan dekad ke masa depan, tahun 2021 telah tiba. Negara kita telah melalui banyak perkara. Kita, sebagai rakyat, telah melihat kebangkitan negara kita dalam mengubah dari ekonomi berasaskan pertanian pada awalnya sehingga dapat menjadi ekonomi yang maju dan pelbagai; malah mendorong kita untuk menjadi pengeksport utama kedua-dua kelapa sawit dan peralatan elektrik.

Kita juga telah menyaksikan perkembangan negara kita di pentas dunia setelah menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 1998 dan beberapa permainan di Asia Tenggara selain dinobatkan sebagai juara di Sukan Asia Tenggara 2001.

Kita telah melihat negara kita berkembang dari negara yang berpecah disebabkan perbezaan kaum kepada negara yang berjaya melahirkan generasi yang mempunyai sikap toleransi yang tinggi terhadap orang lain tanpa mengambil peduli warna kulit, jantina dan agama.

Malaysia semakin maju namun adakah seiring dengan mentaliti rakyatnya? Gambar: Sheikh Izham | Flickr

Namun begitu, tahun 2021 ini tidak berjaya mencetuskan kegembiraan di hati rakyat di seluruh negara kita. Adalah sungguh malang untuk mengatakan bahawa negara kita telah jatuh daripada puncak kemajuannya. Disebabkan oleh wabak Covid-19 yang dahsyat, pandemik ini telah menggegarkan dunia dengan kedatangannya yang tidak dijangka (dan tidak diingini).

Dalam proses ini, kedudukan negara kita juga digugat. Industri terpaksa ditutup, pelajar dicampak ke dunia pendidikan atas talian dan seluruh negara berebut-rebut memohon pertolongan semasa zaman kegelapan ini. Covid-19 inilah yang menjadi punca era gelap yang membuat banyak orang tidak senang dengan isu-isu semasa yang terpaksa kita hadapi.

Walaupun begitu, terdapat banyak inisiatif untuk membantu rakyat Malaysia yang berjuang dalam masa gelap ini. Mengikut gerakan #BenderaPutih dan #KitaJagaKita, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Yayasan Food Bank, Mercy Malaysia, The Lost Food Project, Hunger Hurts Malaysia dan Food Aid Foundation telah muncul.

Organisasi-organisasi ini bukan sahaja memberikan bantuan kemanusiaan seperti mengedarkan makanan dan barang keperluan. Mereka juga menyediakan perkhidmatan sokongan kesihatan mental dan psikososial yang sangat diperlukan bagi orang-orang yang menghadapi masalah disebabkan emosi negatif yang timbul akibat situasi yang terpaksa mereka alami kerana Covid.

Sesungguhnya, bantuan dan layanan rakyat Malaysia yang berani dan bijaksana ini telah bangkit untuk memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan semasa wabak ini benar-benar disanjung tinggi.

Sekiranya kita sebagai rakyat Malaysia telah mempelajari erti kemerdekaan pada tahun 1957, apakah yang telah kita pelajari pada tahun 2021? Adakah “merdeka” benar-benar memiliki erti yang sama seperti sebelumnya? Apa itu “merdeka?”

Maksud sebenar “Merdeka”

Perkataan itu sendiri – “Merdeka” – merupakan simbol kemerdekaan yang kuat. Ini menunjukkan kebebasan dan kedaulatan yang telah diberikan kepada tanah kita. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa kebebasan ini tidak datang mudah bagi kami. Kebebasan ini adalah hasil kerja keras dan kepintaran. Produk kesabaran dan kegigihan.

Setelah bertahun-tahun terjebak dalam kekejaman penjajah yang berusaha memisahkan rakyat kita dan mendapat keuntungan dari perbalahan rakyat, perdamaian yang datang dengan kemerdekaan ini diterima dengan mudah oleh rakyat Malaysia di seluruh negara.

Tanpa pengorbanan generasi terdahulu kita tidak akan merasa ‘Merdeka’. Gambar: algenta101 | Flickr

Lega rasanya dapat dibebaskan dari ancaman komunis dan masalah ekonomi dan sosial lain yang timbul bersama. Dengan memahami hal ini, penting untuk kita menyedari bahawa terdapat banyak perkara yang harus kita syukuri dalam hidup. Tanpa pengorbanan ibu bapa, datuk dan nenek moyang kita, kita tidak akan dapat dikurniakan dengan kebebasan dan hak istimewa yang dapat kita nikmati pada hari ini.

Kesimpulannya, Hari Kemerdekaan Malaysia adalah hari yang istimewa pada tarikh 31 Ogos yang melambangkan kedaulatan dan kebebasan rakyatnya. Hari kemerdekaan ini merupakan hari di mana kita, rakyat Malaysia, diberi kesempatan untuk meraikan jasa dan pengorbanan tokoh negarayang telah berusaha untuk membebaskan kita dari cengkaman penjajah dan ancaman berbahaya yang lain.

Kita amat beruntung kerana telah dikurniakan dengan keadaan negarayang damai dan sejahtera.Tanpa keamanan ini, tiadalah orang-orang yang membanjiri jalana raya sambil memakai pakaian tradisional dan mengibarkan bendera kebangsaan dengan bangga. Walaupun Hari Kemerdekaan pada tahun ini tidak dapat diraikan dengan cara yang sama disebabkan oleh pandemik Covid-19, semangat ‘Merdeka’ tidak akan pernah dapat dihapuskan.

Ini kerana bagi kita, sebagai rakyat Malaysia, “merdeka” (kebebasan) tidak diukur dengan jumlah pesta perayaan yang kita laksanakan atau berapa banyak perarakan mewah yang kita adakan. Bagi kami, makna “merdeka” yang sebenarnya adalah memiliki rasa cinta dan kebanggaan yang kuat terhadap negara kita.

Walaupun terjebak dalam situasi bencana akibat wabak Covid-19, kita harus menguatkan diri dalam menghadapi kesusahan dan menghargai banyak perkara yang dapat kita nikmati pada hari ini. Yang paling penting, kita mesti mengingati akar umbi kita dan menyedari bahawa kekuatan yang kita miliki untuk memperoleh perubahan dan kemajuan selalu ada bersama kita selama ini. Kami mempunyai kekuatan untuk berganding bahu dengan rakyat yang lain bagi mengubah arus dan memperbaiki apa jua keadaan yang kita hadapi pada zaman kini.

Kita mempunyai kuasa untuk menjadi bebas.

Dan itulah makna Merdeka yang sebenar.

Selamat Hari Merdeka.

Malaysia Merdeka 64!

Featured Image Origin: Judhi Prasetyo | Flickr

Under Commercial Use & Mods Allowed

Cookie Consent with Real Cookie Banner