AllSight Malaysia Logo

Sejarah Kesultanan Melayu Pahang Moden

Ketahui Sejarah Kerabat Diraja Popular Ini
Sejarah Kesultanan Melayu Pahang

MUNGKIN ada menyangka Pahang yang ditubuhkan kurang 150 tahun dahulu adalah sebuah kerajaan baharu. Penilaian ini boleh berlaku jika sekadar melandaskan perisytiharan pada 11 Januari lalu bahawa Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah, dipilih sebagai Sultan Pahang Keenam. Dari sudut sejarah, Pahang sebenarnya antara kerajaan awal di Tanah Melayu.

Menurut Godinho de Eradia (1613), Pahang adalah Kerajaan Melayu kedua menggantikan Pattani di Tanah Melayu. Raja Pahang ialah Raja Melayu dan kerajaannya menghasilkan mutu emas terbaik dan pengeluar terbesar di Tanah Melayu, sebelum Empayar Kesultanan Melayu Melaka.

Pada 1456, ketika Pura (Pekan pada hari ini) ditewaskan Empayar Kesultanan Melayu Melaka, Raja Pahang bergelar Maharaja Dewa Sura. Anakanda Maharaja Dewa Sura bernama Puteri Wanang, kemudian memeluk Islam dan diperisterikan oleh Sultan Mansor Shah Melaka, lalu digelar Puteri Lela Wangsa.

Kedudukan Pahang dalam Empayar Kesultanan Melayu Melaka amat istimewa kerana sungguhpun berada di bawah empayar itu, pemerintahnya bergelar Sultan.

Mari ikuti infografik Sejarah Kesultanan Melayu Pahang.

Sumber: Facebook Page Jabatan Netizen Pahang

Cookie Consent with Real Cookie Banner